Adomax / Kokie dokumentai reikalingi nekilnojamo turto pardavėjui?

Straipsniai / Kokie dokumentai reikalingi nekilnojamo turto pardavėjui?
kokie dokumentai reikalingi buto, namo, sklypo pardavėjui

Kokie dokumentai reikalingi nekilnojamo turto pardavėjui?

Pirmą kartą parduodant nekilnojamąjį turtą, savininkui gali iškilti daugybė klausimų. Neturint patirties ir reikiamos informacijos pardavimo procesas gali užsitęsti ir sugaišti nemažai laiko. Dažniausiai kliūtys kyla dėl netvarkingų nekilnojamojo turto dokumentų. Tad ką svarbu žinoti prieš pardavimą?

Pirmasis reikalingas dokumentas yra nekilnojamojo turto registro duomenų bazės išrašas. Jį galima gauti internetu, prisijungus prie Registrų centro savitarnos . Šiame išraše pateikiama informacija apie objektą, nuosavybės teisę, taip pat pažymėti galimi apribojimai. Ties 7 punktu „juridiniai faktai“ pažymima jeigu butas yra įkeistas, suvaržyta disponavimo teisė, areštuotas ar kita. Kiekviena žyma reikalauja skirtingų dokumentų.

Sekantis žingsnis yra nuosavybės teises į turtą įrodantis dokumentas. Kokio dokumento reikės, galima matyti Registrų centro išrašo 4 punkto dalyje „įregistravimo pagrindas“. Čia pažymima kokiu būdu buvo įgytas turtas, tai gali būti pirkimo-pardavimo sutartis, paveldėjimo teisės liudijimas, dovanojimo sutartis ir t.t.

Kitas reikalingas dokumentas yra nekilnojamojo daikto kadastrinė matavimų byla. Ji perduodama keičiantis savininkams. Tačiau jei jos neturite, galite kreiptis į Registrų centrą ir gauti dublikatą. Jeigu patalpose buvo daryti išplanavimo pakeitimai, tokie kaip sienų griovimas ar pastatymas, bus reikalinga nauja kadastrinė byla ir galbūt projektas. Šiuos darbus atlieka kadastrinių matavimų įmonės.

Tai yra pagrindiniai dokumentai, reikalingi norint parduoti nekilnojamąjį turtą. Konkrečiu atveju, pavyzdžiui parduodant namą, butą, sklypą, namo dalį ar kitą, bus reikalingi skirtingi dokumentai.

Right Menu Icon